Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Incandescent lamp on a brick wall background

Sådan skifter du fatning på en lampe


Inden du smider din yndlingslampe ud, så se om problemet kun er en løs fatning eller en der skal skiftes. Lær hvordan du nemt skifter lysfatningen. 

Du kan selvfølgelig også kontakte en elektriker

Lys fatning

Virker din yndlingslampe ikke? Den gode nyhed er, at problemet kan være en løs lysfatning eller en, der simpelthen ikke længere virker. Den gode nyhed er, at det ikke kun er billigt at udskifte lysstik, men at installere en er noget, selv en nybegynder gør-det-selv-bygger kan klare.

Selvfølgelig vil du stadig arbejde med elektriske komponenter, så du vil gerne tage de rigtige sikkerhedsforanstaltninger. Denne trin-for-trin vejledning vil lede dig gennem hele reparationsprocessen for, hvordan du skifter en lysfatning.

Trin 1. Vælg den rigtige reservedel.
Undersøg din lampe for information om watt- og spændingstillæg. I mange tilfælde er disse oplysninger trykt på selve fatningen. Din erstatningsstikdåse skal være identisk med den originale del. Hvis det er nødvendigt, skal du først fjerne lampefatningen (se trin 6), tage den med til en hardware- eller elbutik og bede personalet der om hjælp til at vælge den korrekte erstatning.

Trin 2. Afbryd lampen.
Tag lampen ud af stikkontakten. Forsøg aldrig at udskifte en stikkontakt – eller reparere noget elektrisk – med den tilsluttet eller tændt.

Trin 3. Fjern lampens hardware.
Fjern lampeskærmen, skru pæren af ​​og afmonter lampens harpe – messing (eller sølv) bøjle af tråd, der omgiver pæren og holder lampeskærmen på plads. Harpen er fastgjort til forstærkeren nær bunden af ​​selve soklen.


Trin 4. Løsn lysfatningen.
Nogle lysfatninger holdes på plads ved hjælp af en simpel fatningsskal, mens andre kan fastgøres ved hjælp af skruer, der fastgøres til et monteringsbeslag. I de fleste tilfælde er fatningsfjernelse dog så simpelt som at løsne fatningsskallen fra dens omgivende “push-thru” skalhætte. Sokkelen kan skrues ind i hætten, eller den kan holdes på plads af en messingkrave. Se efter ordet “Press” præget eller stemplet langs kanten af ​​skalhætten. Hvis den er til stede, vil den oftest optræde på modsatte sider af hætten. Klem skallen på disse to punkter og træk op for at fjerne soklen. Hvis fatningen modstår, skal du indsætte enden af ​​en flad skruetrækker mellem bunden af ​​fatningen og siden af ​​fatningsskallen. Lirk forsigtigt skallen op og af fatningsbunden.

Trin 5. Afbryd stikkontakten.
Med fatningen trukket op fra skallen, skal du finde de to ledninger, der er fastgjort til lysafbrydermekanismen. Noter hvilken farvetråd der er fastgjort til hvilken farveskrue, inden du frakobler ledningerne. Lampekontakter har typisk messingskruer, der fastgør til den varme (sorte) ledning og sølvskruer, der fastgør den neutrale (hvide) ledning.

Trin 6. Fjern stikket.
Løsn fatningens terminalskruer – dem, der holder ledningerne på plads – og afmonter ledningen. Sørg for, at ledningen er bundet i en knude for at forhindre, at den trækkes ud i bunden. Skru derefter fatningshættens sætskrue af, kasser den, fatningsskallen og den gamle fatning.

Trin 7. Sæt den nye fatning på.
Skru den passende ledning til den relevante terminal på det nye stik. Placer derefter den nye fatningsskal over fatningen, og skub dækslet ned, indtil det klikker på plads i den nye fatningshætte. Udskift harpen, pæren og skyggen. Tilslut din lampe og tænd den. Den varme glød betyder, at du lige har lært, hvordan du skifter en lysfatning!

Selvom det kan være en let løsning at skifte en lyskontakt, er det ikke alle elektriske problemer, der kan repareres uden en professionel elektrikeres hjælp… Norh Elektriker Hellerup kan måske hjælpe. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *